Για να γνωρίζεις πως να είσαι περισσότερο παραγωγικός, πρώτα χρειάζεται να ξέρεις πως ακριβώς ξοδεύεις τον χρόνο σου καθημερινά. Και ο καλύτερος τρόπος να το πετύχεις αυτό είναι να καταγράφεις το πως και το που ξοδεύεις τις ώρες και τα λεπτά σου.

Είναι πολύ διαφορετικό να πιστεύεις αόριστα πως δεν έχεις χρόνο για τίποτα και τελικά να αντιλαμβάνεσαι πως ξοδεύεις δύο ώρες καθημερινά στο Facebook και το Instagram.

Από τη στιγμή που καταλάβεις που «φεύγει» άσκοπα ο χρόνος σου, τότε η λύση στην παραγωγικότητα γίνεται προφανής.

Για να έχεις λοιπόν τον έλεγχο του χρόνου σου αντί να αναρωτιέσαι που χάθηκε χωρίς να το καταλάβεις, κατάγραψε το που τον ξοδεύεις. Κράτα ένα ημερολόγιο χρόνου με το τι έκανες μέσα στη μέρα και πόσο χρόνο ξόδεψες σε κάθε δραστηριότητα.

 

Τα πλεονεκτήματα του να καταγράφεις τις δραστηριότητες σου

Το να καταγράφεις το που ξοδεύεις τον χρόνο σου καθημερινά δεν είναι και η πιο εντυπωσιακή μέθοδος να αυξήσεις τη παραγωγικότητα σου. Δεν απαιτεί να έχεις κάποια μοντέρνα εφαρμογή ή την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στο κινητό σου.

Αυτό που ουσιαστικά κάνεις, είναι να γράφεις σχολαστικά σε ένα σημειωματάριο το που πηγαίνουν τα πολύτιμα λεπτά σου μέσα στη μέρα και να διατηρήσεις την πρακτική αυτή για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες.

Φυσικά σαν συνήθεια απαιτεί να επενδύσεις αρκετό από το χρόνο σου. Όμως πρόσεξε, μιλάω για επένδυση και όχι ξόδεμα. Πρόκειται για μια επένδυση του χρόνου σου που θα αποφέρει δυνατά κέρδη μακροπρόθεσμα.

Και για να το καταλάβεις καλύτερα ακολουθούν τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του να κρατάς ένα ημερολόγιο χρόνου.

 

#1 Χτίζεις μια βάση

Χωρίς να έχεις επίγνωση του πως ξοδεύεις τον χρόνο σου, είναι δύσκολο να καταλάβεις κατά πόσο δρας ευθυγραμμισμένος με τις αξίες και τις προτεραιότητες σου. Το να καταγραφείς τι κάνεις καθημερινά και για πόση ώρα, σου δίνει μια βάση για να ξέρεις πως να συνεχίσεις.

Αν δεν αντιλαμβάνεσαι πως τρως συνολικά δύο ώρες καθημερινά σε Facebook και Instagram, πως θα γνωρίζεις ότι χρειάζεται να κάνεις κάτι για να ελαττώσεις την έκθεση σου στα social media;

Αν δεν καταγράφεις τον χρόνο που ξοδεύεις, τότε δεν τον αντιλαμβάνεσαι. Ίσως να πιστεύεις πως χρειάζεσαι μια νέα μέθοδο για να βάζεις προτεραιότητες ή να κάνεις νέες λίστες με το τι θες να κάνεις. Στην πραγματικότητα όμως αυτό που χρειάζεσαι είναι απλά το να μπλοκάρεις το Facebook.

Η καταγραφή όσο απλή και πρωτόγονη και αν ακούγεται ως μέθοδος, σε βοηθάει να επικεντρωθείς στις μεθόδους παραγωγικότητας που όντως μπορούν να σε βοηθήσουν.

 

#2 Αντιλαμβάνεσαι πως υπερεκτιμάς το χρόνο που ξοδεύεις σε κάποια πράγματα

Πολλοί άνθρωποι νιώθουν πως είναι μόνιμα απασχολημένοι με κάτι. Συχνά όμως αυτή η αίσθηση είναι περισσότερο θέμα αντίληψης, παρά πραγματικότητας.

Ένας από τους κύριους λόγους που νιώθεις πως δεν έχεις αρκετό χρόνο, είναι γιατί υπερεκτιμάς το χρόνο που χρειάζεσαι για να ασχοληθείς με κάποια πράγματα.

Για παράδειγμα για να κάνουμε διάφορες δραστηριότητες τις οποίες βλέπουμε ως αγγαρείες (όπως το πλύσιμο των πιάτων) νιώθουμε πως χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο απ’ ότι στην πραγματικότητα.

Έτσι, όταν κοιτάς το πρόγραμμά σου, φουσκώνεις στο μυαλό σου τον χρόνο που απαιτούν διάφορες εργασίες και απογοητεύεσαι. Η απογοήτευση αυτή με τη σειρά της ξεκινά ένα καθοδικό σπιράλ αρνητικών γεγονότων καθώς σε αποτρέπει από το να κάνεις κάποια έξτρα πράγματα τα οποία χωρούν στο πρόγραμμά σου, αλλά εσύ δεν το βλέπεις.

Σε αποτρέπει από το να προγραμματίσεις περισσότερα ή να ξεκινήσεις επιτέλους εκείνο το νέο χόμπι το απόγευμα.

Φυσικά δεν είναι όλες οι δραστηριότητες το ίδιο. Κάποιες όντως απαιτούν αρκετό από το χρόνο σου. Όμως αν ξεκινήσεις να καταγράφεις το που ξοδεύεις τον χρόνο σου, θα αντιληφθείς πως κάποια πράγματα παίρνουν λιγότερο χρόνο απ’ όσο νόμιζες και θα είσαι σε θέση να χτίζεις μια καλύτερη και πιο αποδοτική ατζέντα.

 

#3 Αντιλαμβάνεσαι πως υποεκτιμάς πόσο χρόνο ξοδεύεις σε κάποια πράγματα

Όλοι μας έχουμε τις ίδιες 24 ώρες μέσα στη ημέρα. Γιατί λοιπόν κάποιοι άνθρωποι μοιάζουν να κάνουν περισσότερα από τους άλλους; Μήπως βρίσκουν με κάποιο τρόπο περισσότερο χρόνο; Φυσικά όχι!

Απλά αξιοποιούν καλύτερα την ίδια ποσότητα χρόνου που έχουν και που έχουμε και οι υπόλοιποι.

Όπως ακριβώς υπερεκτιμούμε το πόσο χρόνο χρειαζόμαστε για κάποιες δραστηριότητες, αντίστοιχα υποτιμούμε το πόσο χρόνο ξοδεύουμε σε κάποιες άλλες.

Η τάση να φουσκώνουμε στο μυαλό το χρόνο και τον κόπο που απαιτούν δραστηριότητες που δεν είναι και τόσο ευχάριστες, αντισταθμίζεται από την τάση να υποεκτιμούμε τον χρόνο που ξοδεύουμε σε οτιδήποτε μας προκαλεί ευχαρίστηση.

Αυτές οι ευχάριστες δραστηριότητες όμως είναι που συχνά σου κλέβουν χρόνο. Χρόνο που θα μπορούσες να αξιοποιήσεις για έναν καλύτερο σκοπό. Ωστόσο δε μπορείς να είσαι σίγουρος για το ποια δραστηριότητα ρουφάει αχρείαστα δευτερόλεπτα απ’ τη ζωή σου, αν δεν εστιάσεις την προσοχή σου στο τι κάνεις καθημερινά.

 

#4 Κρατάς τον εαυτό σου υπεύθυνο

Όπως και με κάποιον που καταγράφει το τι τρώει μέσα στη μέρα , έτσι και το ημερολόγιο χρόνου σε βοηθάει να είσαι υπεύθυνος για το που ξοδεύεις τον χρόνο σου.

Όταν χαζεύεις για μια ώρα στο διαδίκτυο και ύστερα επιστρέφεις στη δουλειά σου, είναι πολύ πιθανό να μην το αντιληφθεί κανείς άλλος πέρα από εσένα. Ίσως νιώσεις λίγο ενοχικά στην αρχή όμως έπειτα θα το ξεχάσεις και πολύ πιθανό να ξοδέψεις με τον ίδιο τρόπο, άλλη μια ώρα αύριο και μεθαύριο.

Όταν όμως καταγράφεις αυτή την ώρα στο ημερολόγιο χρόνου, εκείνη παύει να είναι κάτι αόριστο και αόρατο. Γίνεται κάτι που εύκολα μπορείς να δεις στο χαρτί και έτσι μπορείς εύκολα να αντιληφθείς που πάνε αυτές οι ώρες, να αναγνωρίσεις και να αποδεχτείς το γεγονός και να κάνεις κάτι για αυτό.

Η ίδια η καταγραφή σε βοηθάει να κινητοποιηθείς και να κάνεις αλλαγές. Σε βοηθάει να είσαι υπόλογος τον πράξεων σου και υπεύθυνος για τα αποτελέσματα σου. Όταν ξοδεύεις άσκοπα χρόνο και τον καταγραφείς, δίνεις στον εαυτό σου το κίνητρο να προσπαθήσει περισσότερο την επόμενη ημέρα να κάνεις κάτι διαφορετικό.

 

Βασίλης Σέμπος

Leave a comment