Ο πιο σωστός τρόπος για να μπορέσεις να θυμηθείς κάτι είναι πρώτα να το κατανοήσεις. Εάν δεν έχεις καταλάβει τι λέει μια πρόταση, τότε είναι πολύ δύσκολο να καταφέρεις να τη θυμηθείς. Αντίθετα, εάν το έχεις καταλάβει, θα το θυμάσαι και θα μπορείς να το εκφράσεις με δικές σου λέξεις. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που χρειάζεται να αποστηθίσεις κάτι, ακριβώς όπως το διαβάζεις, οπότε η κατάσταση εκεί γίνεται λίγο πιο δύσκολη.

Τι μπορείς να κάνεις για να μπορέσεις να αποστηθίζεις κάτι πιο εύκολα; Δοκίμασε την παρακάτω μέθοδο:

 

Βήμα 1ο. Υπογράμμισε τα πιο σημαντικά.

Πρώτα, χρησιμοποίησε ένα μαρκαδόρο υπογράμμισης ή μολύβι (εάν δε θέλεις να μείνει μόνιμα το χρώμα) και υπογράμμισε τις πιο σημαντικές προτάσεις του κειμένου που θέλεις να αποστηθίσεις. Εάν το κείμενο είναι μεγάλο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις διαφορετικά χρώματα για να ξεχωρίσεις τα διαφορετικά νοήματα που έχει κάθε παράγραφος.

 

Βήμα 2ο. Διάβασε δυνατά.

Βεβαιώσου ότι έχεις απομονωθεί σε ένα ήσυχο δωμάτιο χωρίς να σου αποσπά τίποτα την προσοχή. Ξεκίνα από την πρώτη πρόταση που έχεις υπογραμμίσει και διάβασε τη δυνατά. Μετά, κλείσε τα μάτια σου και πες την πρόταση χωρίς να την κοιτάς από το βιβλίο.

 

Βήμα 3ο. Επανάλαβε από την αρχή τη διαδικασία.

Επανάλαβε το βήμα 2, αλλά αυτήν τη φορά διάβασε δυνατά τις δυο πρώτες προτάσεις. Με αυτόν τον τρόπο, θα επαναλάβεις και την πρώτη πρόταση που διάβασες και θα αποστηθίσεις και μια καινούρια.

 

Βήμα 4ο. Συνέχισε με περισσότερες προτάσεις.

Μετά, προσπάθησε να κάνεις την ίδια διαδικασία με τρεις προτάσεις. Και μετά με τέσσερις. Θυμήσου ότι πρέπει να διαβάζεις από την αρχή όλες τις προτάσεις που έχεις υπογραμμίσει.

 

Βήμα 5ο. Επανάλαβε τη διαδικασία για όσα έχεις υπογραμμίσει.

Επανάλαβε τη διαδικασία μέχρι να αποστηθίσεις κάθε πρόταση που έχεις υπογραμμίσει.

 

Βήμα 6ο. Κάνε διάλειμμα και επανάλαβε τη διαδικασία.

Για να είσαι σίγουρος ότι αποστήθισες όλα όσα έχεις υπογραμμίσει, μια καλή ιδέα είναι να επαναλάβεις τη διαδικασία άλλη μια φορά, αφού περάσει αρκετή ώρα. Μπορείς ακόμα και να κοιμηθείς και να επαναλάβεις μετά τη διαδικασία.

 

Διαβάζοντας από την αρχή κάθε φορά τις προτάσεις σου, θα είναι πιο εύκολο να τις αποστηθίσεις! Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερες συμβουλές για να διαβάζεις σωστά και αποτελεσματικά, μπορείς να μας ρωτήσεις!

Έχεις να προτείνεις κανένα άλλο κόλπο αποστήθισης; Μοιράσου το στα σχόλια παρακάτω!

Leave a comment