Η αρνητική φωνή που όλοι έχουμε στο κεφάλι μας

 

Δεν ξέρω αν το έχεις παρατηρήσει κι εσύ, αλλά υπάρχει μια φωνή στο κεφάλι μας που μας μιλάει και μας κατευθύνει. Μόνο που συνήθως είναι αρνητική.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν το αντιλαμβανόμαστε, αλλά καθημερινά, καθώς ζούμε τη ζωή μας, ερμηνεύουμε ασυνείδητα κάθε κατάσταση που βιώνουμε, είτε αυτή είναι μικρή είτε μεγάλη. Αυτή η φωνή μέσα στο κεφάλι μας διαμορφώνει την αντίληψή μας για τις καταστάσεις που ζούμε.

 

Οι περισσότερες από τις εσωτερικές συζητήσεις είναι αρνητικές, μη ρεαλιστικές και αυτοκαταστροφικές. Σκεφτόμαστε πράγματα όπως «Θα αποτύχω σίγουρα, δεν πρόκειται να τα καταφέρω» ή «Είμαι άχρηστος, δεν μπορώ να κάνω τίποτα σωστά».

 

Οι αρνητικές σκέψεις που κάνουμε για τον εαυτό μας, προέρχονται από:

 

  • Την κακή διάθεση που φέρνει στο φως την αρνητικότητα
  • Τη συνήθεια να κατακρίνεις μόνιμα τον εαυτό σου, κάτι που ίσως πηγάζει από την παιδική σου ηλικία
  • Τον πεσιμισμό και την αναμονή πάντα για το χειρότερο σενάριο
  • Τις αρνητικές καταστάσεις που συνέβησαν στο παρελθόν και την πεποίθηση ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται
  • Το φόβο, το άγχος, την ανησυχία, την κατάθλιψη και άλλα αντίστοιχα ψυχολογικά προβλήματα που τροφοδοτούν την αρνητικότητα.

 

Οι επιπτώσεις του να σκέφτεσαι άσχημα για τον εαυτό σου, εμφανίζονται με τον καιρό.

 

Κάθε φορά που πέφτεις σε αυτές τις σκέψεις, είναι σα να χτυπάς τον εαυτό σου με ένα βέλος. Κάθε βέλος από μόνο του φαίνεται ασήμαντο. Με τον καιρό όμως, όλα μαζί μπορούν να σε σπάσουν. Αν σκέφτεσαι συνεχώς τα χειρότερα για τον εαυτό σου, θα καταφέρεις να τον υπονομεύσεις.

 

Αν σκέφτεσαι πως είσαι άχρηστος, άσχημος, χαζός, ασήμαντος, ανίκανος και άλλα τέτοια, είναι σημάδι πως έχεις πέσει σε αρνητική αυτοκριτική και πολύ σύντομα θα έχεις «σκάψει το λάκκο σου». Αυτές οι σκέψεις σε κάνουν να βλέπεις τον εαυτό σου γεμάτο ελαττώματα, ανεπαρκή ή ανίκανο για το οτιδήποτε και αυτό με τη σειρά του θα μειώσει την αυτοπεποίθησή σου.

 

Με το να κατηγορείς τον εαυτό σου κάθε φορά που κάτι πάει λάθος ή να προετοιμάζεσαι για όλα τα απίθανα σενάρια που μπορούν να πάνε λάθος, δε βοηθάς τον εαυτό σου. Με τον καιρό η ψυχολογία σου θα πέσει τόσο χαμηλά που δε θα μπορείς να σκεφτείς ή να δεις τίποτα θετικό στη ζωή.

 

Οι άσχημες σκέψεις ενισχύουν όλες τις παράλογες ιδέες που ήδη έχεις. Κάθε φορά που σκέφτεσαι άσχημα, δυναμώνεις αυτές τις σκέψεις. Σιγά-σιγά η αρνητικότητα συγκεντρώνεται, δυναμώνει και σε καταστρέφει.

 

Διώξε από το μυαλό σου τις αρνητικές σκέψεις

 

Το να αντικαταστήσεις τον αρνητικό τρόπο σκέψης με θετικό, απαιτεί αργή και μεθοδική προσπάθεια. Παρακάτω ακολουθούν κάποια βήματα που θα σε βοηθήσουν να αναγνωρίσεις, να σταματήσεις και να αντικαταστήσεις τις αρνητικές σκέψεις με θετικές:

 

  • Βρες πότε κάνεις αρνητικές σκέψεις
  • Βρες τι πυροδοτεί αυτές τις σκέψεις
  • Αντικατέστησε τις αρνητικές με θετικές
  • Φτιάξε ένα σενάριο το οποίο θα σε βοηθάει να διώχνεις την αρνητικότητα κάθε φορά που πάει να εμφανιστεί.

 

Όταν αρνητικές σκέψεις, όπως «Είμαι άχρηστος», εμφανίζονται, αντικατέστησέ τες με πιο ρεαλιστικές σκέψεις, όπως «οι φίλοι μου και οι δικοί μου με χρειάζονται». Κάθε φορά που θα το κάνεις αυτό, οι αρνητικές σκέψεις θα χάνουν τη δύναμή τους.

 

Προσπάθησε να βλέπεις κάθε κατάσταση με ψυχραιμία και σα να είσαι απ’ έξω. Στη συνέχεια, προσπάθησε να καταλάβεις τι είναι το καλύτερο για σένα σε κάθε περίπτωση.

 

Κάνοντας αυτό επανειλημμένα, θα εκπαιδεύσεις το μυαλό σου να αναζητά και να εστιάζει στη θετικότητα. Με τον καιρό, οι θετικές σκέψεις θα γίνουν η μόνη σου επιλογή.

Εσύ έχεις τον έλεγχο για το πως θα ζήσεις τη ζωή σου. Το πρώτο βήμα για να πετύχεις τους στόχους σου και να ολοκληρωθείς, ξεκινάει με το να εκπαιδεύσεις αυτή τη μικρή φωνή μέσα στο κεφάλι σου, να μιλάει μόνο για θετικά πράγματα.

 

-Σέμπος Βασίλης-

Leave a comment