Δέξου την αποτυχία χωρίς να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου

 

Εάν είσαι μαθητής σίγουρα θα αντιμετωπίσεις πολλές προκλήσεις καθώς θα δημιουργείς το όραμά σου. Το θέμα με τα εμπόδια βέβαια, είναι πως αντιδράμε σε αυτά. Είναι πολύ δύσκολο να αποτυγχάνεις σε ένα διαγώνισμα ενώ έχεις μελετήσει σκληρά ή να συνειδητοποιείς ότι είσαι ακόμα πολύ πίσω με το διάβασμα.

Οι δυσκολίες και οι απορρίψεις που αντιμετωπίζεις, μπορούν εύκολα να σε οδηγήσουν σε αρνητική σκέψη και στο να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει στο να χάσεις τη συγκέντρωσή σου ή το δρόμο σου για την επίτευξη των ονείρων σου. Εάν είσαι σε παρόμοια φάση αυτήν τη στιγμή, αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσει να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου και να διώξεις τις αμφιβολίες.

 

Μην μπερδεύεις την αμφιβολία για τον εαυτό σου με το να δέχεσαι την αποτυχία

 

Οποιοσδήποτε και αν προσπαθήσει να δημιουργήσει κάτι ή να φέρει μια αλλαγή στον κόσμο, θα έρθει αντιμέτωπος με τις αμφιβολίες.

Τα εμπόδια είναι ο χειρότερος υποκινητής της αμφιβολίας. Το σημαντικότερο που πρέπει να θυμάσαι πάντα, είναι πως έχεις επιλογή σε αυτό το σημείο της διαδρομής. Μπορείς είτε να αντιληφθείς την ύπαρξη τους και να συνεχίσεις, είτε να τα παρατήσεις.

Αν τα παρατήσεις δε θα έχεις πλέον αμφιβολίες αλλά θα αποκτήσεις κάτι χειρότερο. Θα μετανιώνεις για αυτή σου την πράξη, για όλη την υπόλοιπη ζωή σου. Από εσένα εξαρτάται αν θα μείνεις στο σκοτάδι της αμφιβολίας ή αν θα βγεις και θα αντιμετωπίσεις τους φόβους σου.

Αν επιλέξεις να συνεχίσεις αντί να τα παρατήσεις, πολύ πιθανό να συνεχίσεις να έχεις κάποιες αμφιβολίες και να αντιμετωπίσεις ορισμένα εμπόδια, αλλά ποτέ δε θα νιώσεις πως τα παράτησες στην πρώτη δυσκολία που εμφανίστηκε στο δρόμο σου.

Στην πορεία θα μάθεις να αποδέχεσαι τις αμφιβολίες και δε θα τις αφήνεις να σε επηρεάζουν. Από τη στιγμή που αποφάσισες να συνεχίσεις και να μην τα παρατήσεις, μπορείς να τους δώσεις λιγότερο χώρο στο μυαλό σου, ώστε να καταφέρεις να υλοποιήσεις οτιδήποτε έχεις βάλει ως στόχο.

 

Οι αμφιβολίες των άλλων θα σε κρατήσουν πίσω μόνο αν τις αφήσεις

 

Μην ακούς κανέναν από αυτούς που σου λένε πως δεν είσαι ικανός να κάνεις κάτι. Ακριβώς όπως και οι αμφιβολίες σου, έτσι και η γνώμη τους, θα σε κρατήσει πίσω μόνο αν το επιτρέψεις.

Η πίστη στον εαυτό μας πηγάζει από μέσα μας. Αυτό είναι και το πρώτο βήμα. Μόλις πιστέψεις στον εαυτό σου, δε θα σε νοιάζει η κακοπροαίρετη γνώμη των άλλων. Ύστερα πρέπει να έχεις ανθρώπους δίπλα σου που σε εμπνέουν, σε στηρίζουν και σου υπενθυμίζουν τις ικανότητές σου. Όσο πιο πολύ περιβάλλεις τον εαυτό σου με τέτοια άτομα, τόσο το καλύτερο. Επίσης, η παρακολούθηση ενός σεμιναρίου αντίστοιχου θέματος ή η γνωριμία με κάποιον που εμπιστεύεσαι, θα σε βοηθήσει να διώξεις την αμφιβολία και να πιστέψεις στον εαυτό σου.

 

Θα υπάρξουν στιγμές που θα θες να τα παρατήσεις

 

Οι ταινίες συχνά δίνουν την εντύπωση, πως οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν αντιμετώπισαν εμπόδια και δεν ένιωσαν ποτέ την ανάγκη να τα παρατήσουν. Η αλήθεια όμως είναι, πως όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας θελήσαμε να τα παρατήσουμε. Ακόμα και αν κατά βάθος ξέρεις πως θα καταφέρεις αυτό που επιθυμείς παρ’ όλες τις δυσκολίες, πολλές φορές προτιμάς να τα παρατήσεις και να κάτσεις να βλέπεις σειρές για ώρες ατελείωτες.

Το σημαντικό είναι πως δε χρειάζεται να ανησυχείς για την επιθυμία σου να τα παρατήσεις. Αυτό που πρέπει να σε απασχολεί είναι αν θες να παρατήσεις κάτι, που ξέρεις μέσα σου πως είσαι γεννημένος για αυτό. Αν μοιάζει χαμένη υπόθεση αλλά έχεις ακόμα έστω και την παραμικρή ελπίδα ότι θα πετύχει, τότε συνέχισε. Η επιθυμία να τα παρατήσεις δεν είναι το πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση. Το πρόβλημα θα είναι να τα παρατήσεις, ενώ ξέρεις πως αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να συνεχίσεις.

 

Η αποτυχία είναι αναπόφευκτη.

 

Ευτυχώς όμως πολλές φορές οδηγεί σε άλλες ευκαιρίες και ιδέες που δε θα είχαμε γνωρίσει αν δεν είχαμε κάνει την προσπάθεια. Όσοι έχουν κίνητρο και είναι αποφασισμένοι να πετύχουν, δίνουν λίγη σημασία στις αμφιβολίες τους, γιατί ξέρουν πως κάτω από αυτές, υπάρχει η πραγματοποίηση του ονείρου τους.

Όλα τα παραπάνω θα σε βοηθήσουν να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου και να πιέσεις τον εαυτό σου να φτάσει όσο πιο μακριά μπορεί. Δε θα ξαφνιάσεις μόνο τους γύρω σου με το αποτέλεσμα, αλλά και τον ίδιο σου τον εαυτό. Η επιτυχία σου στο τέλος θα διώξει όλες τις αμφιβολίες και θα σε δικαιώσει.

 

Καλή επιτυχία!

 

-Σέμπος Βασίλης-

Leave a comment